پیلاتس چیست ؟
پیلاتس به مجموعهای از تمرینات ورزشی تخصصی گفته میشود که بر بدن و ذهن فرد تأثیر گذاشته و ضمن بالا بردن قدرت و استقامت تمام اعضای بدن، عمقیترین عضلات بدن را مورد هدف قرار میدهد.
تمرینات پیلاتس عبارت از تلاش برای تمرکز فکر و درایت فرد بر روی عضلات بدن و چگونگی و عملکرد آنهاست. به مرور زمان و با اجرای مکرر حرکات، ذهن انسان بدن را بهتر درک میکند و آن را توانمندتر و متعادل تر میسازد. همچنین حرکات پیلاتس عضلات و مفاصلی را مورد هدف قرار میدهد که در فعالیتهای روزانه درگیر هستند، مانند: نشستن، راه رفتن، حمل کردن بار، خم وراست شدن.
با تمرینات ورزشی پیلاتس طرز صحیح انجام حرکات روزانه در بدن ثبت میشود. پیلاتس حرکات ورزشی را به شکلی آموزش میدهد که مانع بروز صدمات ورزشی گردد. پیلاتس یک روند بازگشت به زندگی طبیعی است و اصولاً با هر آنچه غیرطبیعی است منافات دارد. سیستم ورزشی امن و معقولی است که به شما کمک میکند نسبت به خود شناخت بیشتر و بهتری پیدا کنید. متأسفانه شیوه زندگی و عادتهای نادرست باعث بروز ناهنجاریهای مختلف به ویژه در نوجوانان و جوانان شده و روز به روز به تعداد افرادی که از ساختار طبیعی بدن فاصله میگیرند و دچار عارضههای مختلف جسمی و روانی اعم از استرس، سردرد، دردهای گردنی، کمری و… میشوند، افزوده میشود. برای مثال عارضهٔ که در دوران معاصر در بین اکثر شهرنشینها شایع شده ناهنجاری سر به جلو است که متأسفانه باعث بیماریهای متعددی میشود، پیلاتس میتواند در برطرف کردن این عوارض و ناراحتیها کمککننده باشد.
این فرم نوین از ورزش توسط جوزف پیلاتس در آلمان ابداع شد، جوزف پیلاتس در ابتدا این روش تمرینی را به نام Contrology نامگذاری کرد که پس از مرگ وی به دلیل احترام و حفظ یاد و خاطره او توسط بازماندگانش به نام پیلاتس متداول شد.
کنترولوژی یا علم کنترل بدن به ایجاد هارمونی یا هماهنگی کامل بین جسم، ذهن و روح گفته میشود. علم کنترولوژی به فرد میآموزد که با مغز و اراده خویش، اختیار کامل جسم را در دست بگیرد؛ بدین ترتیب که عضلات بدن فرد از اراده او فرمان ببرند.
افراد ابتدا از طریق کنترولوژی به شیوه هدفمند، کنترل کامل جسم خود را در دست میگیرند و سپس از راه تکرار کامل حرکات آن به شیوه تدریجی ولی پیشرفتکننده به یک نوع هماهنگی طبیعی دست پیدا میکنند. کنترولوژی باعث پرورش هماهنگ اجزای بدن میشود، حالتها و حرکات نادرست بدن را اصلاح میکند، نیروی حیات را به بدن بازمیگرداند و توان ذهنی را افزایش میدهد.
رشته پیلاتس در سال 2007 ساختار جهانی توسط هیات رئیسه 7 نفره در کشور المان تشکل شد .
فواید پیلاتس
کسانی که کنترولوژی را برای اولین بار تجربه میکنند احساس میکنند سرحال آمده و بعد از سالها ذهن آنان از خواب بیدار شدهاست. گفته میشود که کنترولوژی باعث پرورش هماهنگ اجزای بدن شده و حالتها و حرکات نادرست بدن را اصلاح میکند. این روش همچنین نیروی حیات را به بدن بازمیگرداند و توان ذهنی را افزایش میدهد. در عین حال ادعا شدهاست که ورزش پیلاتس دارای فواید ذیل میباشد:
تقویت قوا و فراخوانی نیروهای بدن
تقویت عضلات مرکزی بدن
کاهش دهنده دردهای مهرهای و کمر
ایجاد کشیدگی در ظاهر اندام
تنظیم ریتم تنفس
شکم تخت و کمر باریک
پیشرفت انعطاف و تعادل
افزایش دامنه حرکتی مفاصل
حجیم کردن فضای ریه و بالا بردن قابلیت تنفس
تقویت سیستم قلبی و عروقی
اصلاح ساختار بدن
از بین بردن درصد احتمالی جراحات و آسیبپذیری
تاریخچه پیلاتس در ایران
ورزش پیلاتس یک از ورزشهای محبوب در ایران و جهان میباشد . پیلاتس از سال ۱۳۸۵ برای اولین بار به جامعه ورزشی ایران معرفی گردید به دلیل مناسب نبودن زیرساخت های آموزشی تا سال ۱۳۹۲ با توقف روبرو بود .در ســال 1392 بــه جهــت اهمیــت توســعه هــر چــه بیشــتر ایــن ورزش در حــوزه ورزش یکــی از مدیــران بــا ســابقه جامعــه ورزش آقــای ایمــان متقیان نــژاد بــه عنــوان ریاســت جدیــد انجمــن معرفــی گردیــد. آقــای ایمــان متقیان نــژاد در اولیـــن گام، کار گـــروه تخصصـــی متشـــکل از مربیـــان و مدرســـان بـــا ســـابقه را مامـــور بررســـی و پایـــش نقـــاط ضعـــف و اهـــداف و ماموریت هـــای جـــا مانـــده در مســـیر توســـعه ســـازمان یافتـــه و کشـــوری ایـــن ورزش نمـــود.
پـــس از آن و بـــا شـــناخت کامـــل موانـــع و فضاهـــای نادیــده گذشــته حــوزه پیلاتــس، اهـــداف و ماموریت هــای کلان انجمــن پیلاتــس بــر پایــه تفکــر جمعــی و چشــم اندازی بلنــد مــدت تدویــن و ترســیم گردیــد. طــی ســالهای 1392 الــی 1397 پیلاتـــس ایـــران بـــه ســـطح اســـتاندارد جهانـــی رســیده بصورتــی کــه بــه عنــوان یکــی از بازوهـای تخصصـی و توانمنـد پیلاتـس آسـیا مطـرح و یکـی از کرسـی های مدیریـت ایـن سـازمان- رییـس غـرب آسـیا- را بـه خـود اختصـاص داده اسـت. پـس از فعالیت هـای ایشـان و آشـنایی هـر چـه بیشـتر دکتـر جانـگ رییـس پیلاتـس اسـیا، کرسـی بعـدی نیـز بـه ایشـان پیشـنهاد داده شـد. کنفدراسـیون جهانـی پیلاتـس بـه مدیریـت سـرکار خانـم کیتـی کـوری (Kathy Coray) در امریـکا آقـای ایمـان متقیان نـژاد را بـه عنـوان نایـب رییـس کنفدراسـیون و بـه عنـوان اعضـا هیـات رئیسـه ایـن کنفدراسـیون معرفـی کردنـد. پـــس ازفعالیت هـــا و تلاش هـــای فـــراوان آقـــای ایمــان متقیان نــژاد توانســتند، پیلاتـس نویـن(کانتمپـورری) را در ایـران گسـترش بدهنـد و در اردیبهشـت سـال 1397 در یـک همه پرسـی و رای گیـری از مربیـان سرتاسـر ایـران ایشـان را بـه عنـوان بنیانگـذار پیلاتـس نویـن معرفـی کـرده و توسـط ریاست اسبق فدراسیون از آقـای ایمـان متقیان نـژاد تقدیـر و تشـکر بـه عمـل آمـد. انجمـن پیلاتـس ایـران توسـط متقیـان نـژاد در آسـیا و جهـان عضویـت پیـدا کـرد و توانسـت در ایـن سـالهای بـا حضـور ۲۲ مـدرس جهانـی و ترجمـه و چـاپ ۱۵ کتـاب تخصصـی راه رشـد را بـرای تمامـی مربیـان و مدرسـین بـاز کنـد. در حــال حاضــر دوره های مربیگــری درجــه ۱ و ۲ بــرای اولیــن بــار بــا برنامــه ریــزی در ایــران برگــزار شــد . همچنیـن حمایـت از ابزارهـای کمـک آموزشـی کوچیک و بـزرگ بـرای اولیـن بـار در ایران اتفاق افتاد. در حـال حاضـر از شـهریور ۱۴۰۱ ایمـان متقیـان نـژاد بـه عنـوان نایـب رئیـس اول کنفدراسـیون پیلاتـس جهـان و عضـو هیـات رئیسـه میـراث مانـدگار ژوزف پیلاتـس انتخـاب شـد.
تاریخچه پیلاتس در جهان
مربوط به سال 1926 است. توسط شخصی بنام جوزف هوبرتوس پیلاتس ابداع و روی کار آمد. پیلاتس در 9 دسامبر 1883 در دوسلدولف آلمان بدنیا آمد. او شخصی بود که از کودکی دچار بیماری هایی چون راشیتیسم (نرمی استخوان)، آسم و تب رماتیسمی بود. این مشکلات جوزف تا حدی بود که دکتر ها از او قطع امید کرده بودند و می گفتند که او عمر کوتاهی دارد. جوزف با وجود مشکلات جسمی و عدم قدرت بدنی توانست در سن 14 سالگی با اراده قوی به بازسازی بدن خود بپردازد.
شروع جنگ جهانی اول، جوزف در اردوگاه های ارتش انگلیس به آموزش دفاع شخصی و فیتنس مشغول بود و همچنین در بهبودی سربازان زخمی نقش موثری داشت. و با آموزش تمرینات ورزشی توانست سلامتی آنها را باز یابد. پس از این دوران به کشورش بازگشت و دفاع شخصی را این بار به ارتش آلمان آموخت.
پس از جنگ جهانی اول او تصمیم گرفت به ایالات متحده آمریکا سفر کند و به دنبال تغییر زندگی خود برآید. در این میان او با زنی به نام کلارا آشنا شد که مربی مهدکودک بود و از بیماری آرتروز رنج می برد. هر دوی آنها تصمیمات مشابهی در زمینه سلامت و تناسب اندام بودند که در ادامه این تشابه فکری آنها یک موسسه در نیویورک براساس علم کنترولوژی تاسیس نمودند که این مکان به عنوان اولین استودیوی پیلاتس در جهان بود.
هر دو به طور مداوم و مستمر در حال آموزش دادن به مراجعین باشگاه بودند در ابتدا اکثر مراجعین ورزشکاران رشته بوکس بودند و پس از آن بالرین هایی که در اثر وجود آسیب های جدی به این موسسه مراجعه نمودند. همچنین ژیمناست ها و قهرمانان ورزشی نیز از تمرینات پیلاتس به عنوان یک روش تمرینی مکمل استفاده می کردند.
پایه و اصل تمرینات کنترولوژی بر روی تشک ایجاد شد و در طول زمان با وسایل و تجهیزات دیگر گسترش یافت. جوزف هرگز فکر نمی کرد که اصول و رویکردی که در پیش دارد روزی به خود و سایر مردم جهان کمک کند و بتواند گامی موثر در جهت پیشبرد سلامت و تناسب اندام مردم جهان به صورت پدیده ای چشم گیر باقی بماند.
او با توجه به ناهنجاری های قامتی و اسکلتی که داشت به طور جدی به بازیابی و سلامت ساختار بدنی خود پرداخت و بر ضعف هایش چیره گشت و در این راه با آموزش و کسب تجربه در رشته های ورزشی چون یوگا، ژیمناستیک، دفاع شخصی، هنر های رزمی، باله، وزنه برداری، اسکی و حرکات آکروباتیک در سیرک به خوبی درخشید. همچنین با بدست آوردن فیزیولوژی و تناسب اندام، موفق به ایجاد سیستم و رویکردی موثر به نام علم کنترلوژی شد.
در سال 2007 گروهی از مدرسین برجسته و نسل اول شاگردان ایشان تصمیم به تشکیل اتحادیه میراث ماندگار و کنفداسیون جهانی پیلاتس گرفتند.
در حال حاضر پیلاتس جهان تحت نظر دو ارگان رسمی فعالیت دارد: 1- میراث ماندگار 2- کنفدراسیون پیلاتس جهان
در سال 2018 با تلاش و درخواست کتبی هیات رئیسه کنفدراسیون پیلاتس، رشته پیلاتس به عنوان عضو رسمی تفیسا (فدراسیون جهانی ورزش برای همه) و نماینده و مسئول هماهنگی و عضویت در تفیسا تا سال 2027 بر عهد نایب رئیس اول ایمان متقیان نژاد از ایران قرار گرفت .
تاریخچه پیلاتس آسیا
تاریخچه پیلاتس در آسیا سال 2013 با حضور مدرسین برجسته در کره جنوبی به میزبانی پیلاتس کشور کره تصمیم گرفته شد در قاره کهن اتحادیه پیلاتس با مدیریت دکتر جانک تشکیل شود .
این اتحادیه به درخواست اعضا آسیا جهت بالابردن سطح علمی و برگزاری دوره های آموزشی تشکیل شد .
موافقت عضویت ایران در سال 2014 در نشست اعضا هیات رئیسه آسیا اعلام شد. همچنین به دعوت انجمن پیلاتس ایران برای اولین بار دکتر جانک رئیس آسیا به همراه دبیر آسیا شین انان برای برگزاری بزرگترین کارگاه تخصصی ماشین در تهران حضور به هم رساندند.
ایمان متقیان نژاد توانست در کنگره پیلاتس آسیا که در کره جنوبی سال 2016 برگزار شد به عنوان کمیته فنی آسیا و همچنین به عنوان مسئول اتحادیه غرب آسیا انتخاب شود .
در سال 2020 در انتخابات مجدد هیات رئیسه اتحادیه آسیا ایمان متقیان نژاد به عنوان عضو کمیته فنی آسیا و مسئول اتحادیه انتخاب شد .
APAیک انجمن حرفه ای و آژانس غیر انتقاعی و بزرگترین سازمان حرفه ای پیلاتس و بازرگانی در آسیا میباشد .
اتحادیه پیلاتس آسیا (APA)یک شبکه اجتماعی کامل برای مربیان پیلاتس ،آکادمی های پیلاتس ،صاحبان مراکز پیلاتس ،تولید کنندگان دستگاه های پیلاتس و کمپانی های مرتبط با کسب و کار پیلاتس در منطقه آسیا میباشد.
برای بین المللی کردن کسب و کار پیلاتس ما نیاز داریم که کسب و کار پیلاتس را به صورت یکنواخت در کل منطقه آسیا گسترش دهیم .
برای فهمیدن این تفکر ما به یک شبکه اجتماعی مشترک برای کسب و کار پیلاتس در منطقه آسیا نیاز داریم.
ما به یک شبکه قوی و مستحکم برای رفع سوتفاهم های ناشی از تفاوت فرهنگ ها در کشورهای مختلف و شرایط محیطی متفاوت و برای عبور از راهی طولانی و جذاب و رسیدن به شیوه ای از پیلاتس که در دنیا به رسمیت شناخته شود نیاز داریم .
APA تنها جواب برای این سوال است .
پیلاتس در منطقه آسیا بیش از ۱۱ سال است که توسعه یافته است.
APAتوسط تبلیغات متنوع قابلیت دسترسی پیلاتس به مشتریان بالفعل را بهبود خواهد بخشید و با توسعه برنامه های تمرینی جدید پیلاتس ،مشتریان با تجربه پیلاتس را علاقه مند نگه خواهد داشت.